Znanstveni skup – Civitas Sacra
hr en

Znanstveni skup

Sve Vas pozivamo na znanstveni skup ”Grga Antunac u svjetlu novih saznanja” u četvrtak 14.12. u prosotru multimedijalne dvorane Interpretacijskog centra. Početak skupa je u četvrtak u 10h.
Organizator je Muzej grada Šibenika u suradnji sa Sveučilištem u Zadru.

Grga Antunac rođen je 11. ožujka 1906. u Šibeniku, a studirao je kiparstvo na zagrebačkoj Akademiji likovih umjetnosti u klasi profesora Rudolfa Valdeca, Roberta Frangeša Mihanovića i Frane Kršinića. Njegovo stvaralaštvo velikim dijelom obilježeno je radom za druge, zbog čega je nepravedno ostajao u sjeni velikana kao što su Ivan Meštrović i Antun Augustinčić. Ipak, onaj dio koji je radio za sebe i privatne naručitelje svjedoči o kvaliteti umjetnika koji stoji uz bok velikanima toga vremena.

Iako je veći dio svoga života proveo živeći i radeći u Zagrebu, svoj rodni Šibenik nikada nije zaboravio, O tome svjedoči i činjenica da se bez dvojbe odazvao pozivu povodom proslave 900. obljetnice od prvog spomena Šibenika za koju je izradio i prigodnu medalju.

Ovaj umjetnik potpisuje i brončane vratnice za šibensku katedralu i s njima gotovo simbolički zatvara umjetnički ciklus započet i završen u Šibeniku. Naime, brončane vratnice za šibensku katedralu njegov su posljednji umjetnički rad budući da neposredno po završetku radova umire.

Ove internetske stranice koriste kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.U redu