Spiritus Europae – Civitas Sacra
hr en

Spiritus Europae

Jučer je u galeriji ”Sv. Nikola Tavelić” unutar Interpretacijskog centra svečano otovorena izložba ”Spiritus Europae”, autorice Ane Marije Botteri.

Etablirana akademska slikarica po prvi put se predstavila šibenskoj publici s ciklusom Duh Europe posvećen zajedništvu katoličke, pravoslavne, islamske i židovske vjere. Slikajući diljem Europe donosi nam slike Pariza, Beča, Venecije, Kijeva, Mostara, Šibenika i drugih predivnih vizura naslikanih jarkim kolorizmom. Umjetnost je to koja poziva na dijalog u suživotu različitosti i u Božićnom vremenu šalje poruku mira.

Izložbu je otvorio Ivor Igrec, povjesničar umjetnosti koji o izložbi, te samoj autorici navodi sljedeće:
”Potaknuta trenutnim stanjem svijeta, autorica je izabrala temu koja bi se s latinskog prevela kao Duh Europe, te je izborom motiva krenula u stvaranje veduta i kulturnih pejzaža koji odražavaju bogatstvo i raznolikost kulturne baštine kolektivne Europe, koje je autorica reinterpretirala i revitalizirala svojim koloritetom, dovodeći ih u suvremeni kontekst. Kroz poteze rukom, umjetnica dočarava krajolike i kulturne spomenike koji definiraju identitet cijelog kontinenta, međusobno prožetog s utjecajem drugih, tzv. dalekih kultura. Vedute gradova stare Europe, sa svim njenim artefaktima povijesti kojim su protkane njene ulice, trgovi, velebna sekularna i vjerska zdanja, postaju inspiracija za umjetničke radove Ane Marije koji evociraju emocije i pričaju priče o vremenu i prostoru.
Umjetnost postaje most između prošlosti i sadašnjosti, prenoseći duh mjesta kroz kreativne interpretacije, sa željom da nam svima pomogne nastaviti davno započeti interkulturni dijalog, čineći nas kapima u moru jedne zajedničke naracije svijeta.
S obzirom na sve promjene i izazove koje donosi suvremeno doba, umjetnica je doprinijela tome i da slikarstvo ostane svjetionik koji osvjetljava put ka razumijevanju, suosjećanju i zajedničkom izgrađivanju bolje budućnosti. Kroz svoju univerzalnost, umjetnost nas podsjeća na našu zajedničku ljudsku povezanost i potiče nas da se otvorimo raznolikosti iskustava i perspektiva. U današnjem globalnom društvu, gdje granice postaju sve fluidnije, umjetnost poput one koju stvara Ana Marija Botteri postaje ključni element povezivanja različitih kultura i stvaranja zajedničkog jezika koji svatko može razumjeti. Kroz kulturnu raznolikost i umjetnički izraz, Europa ostaje otvorena knjiga koja čeka da se istraži i reinterpretira, pružajući nam dublje razumijevanje i povezanost s našim zajedničkim nasljeđem.”

Ana Marija Botteri rođena je 1971. u Splitu. Završila Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Splitu. 1993 diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu kod prof. Đure Sedera. Studijski boravila u Parizu, Milanu, Veneciji i Beču. Bavi se izradom mozaika i vitraja. Član je HZSU-a i HULU-a. Izlagala je na preko šezdeset samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Djela joj se nalaze u mnogim galerijskim i muzejskim zbirkama. Istaknuta je autorica portreta mnogih znamenitih osoba. Studio Varan “Centre de formation a la Realisation documentaire Paris”, snimio je kratki dokumentarni film o Botteri dok je sa ocem Josipom Botteri Dinijem slikala u Parizu 2011. Izradila je veliki mozaik od muranskog stakla u župnoj crkvi u Grebnicama, BIH. Živi i radi u Splitu i Bolu na otoku Braču. Permanentno izlaže svoje radove u Atelijerima ”Botteri”.

Izložba ostaje otvorena do 3. siječnja a ulaz je slobodan.

Ove internetske stranice koriste kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.U redu