Šibenske glazbene večeri u Civitas Sacra – Civitas Sacra
hr en

Šibenske glazbene večeri u Civitas Sacra

Duo Hornyanszky i Römer, oboist i gitarist, održali su sinoć u prostoru multimedijalne dvorane koncert u sklopu manifestacije Šibenske glazbene večeri. Riječ je o šestom u nizu od 12 koncerata za sezonu 2022./2023. u organizaciji Glazbene škole Ivana Lukačića, Šibenik.
Vrsni glazbenici – oboist Zagrebačke filharmonije Zoltán Hornyanszky i redoviti profesor gitare na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji István Römer, po prvi puta nastupali su kao duo ispred šibenske publike.

Duo oboa i gitara vrlo je rijedak sastav na međunarodnim koncertnim pozornicama. Originalna literatura za obou i gitaru gotovo da i ne postoji, a diskografija je sporadična.
Potonji duo osnovan je 2019. godine radi koncertne turneje u Kini gdje je te godine održao pet koncerata od krajnjeg istoka do krajnjeg zapada te velike zemlje.
Na njihovom se repertoaru nalaze, pored skladbi baroknih i klasičnih skladatelja izvorno pisanih za neki melodijski instrument i gitaru, i izvorna djela za obou i gitaru iz razdoblja romantizma te suvremena hrvatska i mađarska djela za obou i gitaru. Osobita je rijetkost Sonata za engleski rog i gitaru portugalskog skladatelja s hrvatskom adresom Pedra Abreua koja je jedna od vrlo rijetkih skladbi za taj sastav.

Šibenska publika sinoć je usitinu uživala, a dašak atmosfere donosimo u galeriji.

Ove internetske stranice koriste kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.U redu