Zbirke – Civitas Sacra
hr en

Inventar crkve sv. Barbare – Dijecezanski muzej Šibenske biskupije

U objektu Interpretacijskog centra ‘Civitas Sacra’ izložen je inventar iz crkve sv. Barbare – registrirano pokretno kulturno dobro. Inventar je dosad bio potpuno neadekvatno zbrinut u unutrašnjosti crkve sv. Barbare, jednobrodne gotičke građevine izgrađene početkom 15. stoljeća uz pomoć šibenske plemićke obitelji Mihetić. Iako je riječ o iznimno značajnom objektu, on nipošto nije zadovoljavao uvjete za skladištenje tako vrijedne zbirke. Zbrinjavanjem vrijedne sakralne građe u Interpretacijskom centru ‘Civitas Sacra’ i njegovom depou zbirka je konačno adekvatno zbrinuta i predstavljena javnosti.

Crkva sv. Barbare

Na gradnji crkve sv. Barbare radili su neki od najvrsnijih kipara i arhitekata tog doba. Tako se u niši nad glavnim ulazom nalazi skulptura sv. Nikole, rad majstora Bonina iz Milana. Lik sv. Nikole nalazi se nad ulaznim vratima iz razloga što je ova crkva nekad pripadala benediktinskoj opatiji sv. Nikole, te je izvorno bila posvećena sv. Nikoli i sv. Benediktu. Tek kasnije, budući da se crkvom koristila i bratovština topnika i oružara čija je zaštitnica sv. Barbara, crkva mijenja naziv u današnji.

Na pročelju je velika ploča sata s 24 brojke. Sat ima svoj posebni zvonik i zvono. Drugi je veći barokni zvonik na preslicu iz 1775.g. Lijepa gotička monofora na bočnom zidu također je Boninovo djelo, dok je autor reljefa u podnožju monofore nepoznat. Ipak, ovaj je reljef zanimljiv iz razloga što predstavlja zavjetni dar šibenskog liječnika Marka iz 1419.g. Osim majstora Bonina, ukrasu ove crkve pridonio je i Ivan Pribislavić. Njegovo je djelo kapela sv. Nikole smještena uz sjeverni zid u unutrašnjosti crkve.

Jedna od zanimljivosti crkve sv. Barbare je i sačuvana nadgrobna ploča šibenskog zlatara Milgostića, smještena u podu južne kapele, ukrašena zlatarskim nakovnjem, simbolom zlatarskog zanata.

Ove internetske stranice koriste kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.U redu