Stalni postav – Civitas Sacra
hr en

Budući da se Interpretacijski centar ‘Civitas Sacra’ smjestio u palači Galbiani, kod oblikovanja stalnog postava, autorski tim poštivao je u najvećoj mjeri postojeće stanje i izgled interijera te je postav koliko god je to bilo moguće prilagođavao istom. Ovakav stav autorskog tima proizišao je iz činjenice da je riječ o iznimno vrijednom objektu koji je zaštićen kao kulturno dobro RH.

Palača Galbiani nakon rekonstrukcije i adaptacije pretvorena je u suvremeni izložbeno-edukativno-ugostiteljski kompleks koji, pomoću najviših tehnologija, te najsuvremenijih modaliteta prezentacije interpretira sakralnu kulturnu baštinu Šibenika, s naglaskom na katedralu sv. Jakova, pod zaštitom UNESCO-a.

Upravo zbog ove činjenice Palača Galbiani ima tendenciju postati najvažniji kulturni razvojni nukleus Šibenika, te aktivator svekolikog kulturnog razvoja gradskog područja, i tumač kompleksnog značaja šibenske crkvene prvostolnice.

Izložbeni prostor prostire se dijelom međukata, te čitavom površinom prvog i drugog kata objekta. U prostoru je smješten Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova s eksponatima koji pripadaju katedrali ili su dio i dijecezanske zbirke koja okuplja eksponate iz svih župa šibenske biskupije. Zbirka je zamišljena i izvedena kao interpretacijski poduhvat kojem su posjetitelji aktivni sudionici. Vodeći se pretpostavkom kako čovjek najbolje uči kroz iskustva, a spoznajno usredotočeni na vrijednost središnje teme postava – katedrale sv. Jakova pod zaštitom UNESCO-a, dizajnerski tim postav je interpretirao na interaktivan način, vodeći pak računa o standardima u prezentaciji tako vrijedne baštine.

Namjera je autorskog tima posjetitelja odmah na ulazu u objekt staviti u ulogu hodočasnika koji promatra vrijedne eksponate i simbole, stoljetne tumače sakralne baštine. Postav je koncipiran na način da simbolizira duhovno uzdizanje koje definira svako hodočašće i to tako što posjetitelju najprije priča priču o materijalnom bogatstvu koji je iznjedrio sakralni Šibenik, a potom se promjenom perspektive kroz interpretativne elemente, posjetitelju ukazuje na duhovnu dimenziju, nevidljive silnice, vrijednosti kojima su Šibenčani vezani sa svojim sakralnim objektom. Posjetitelj taj odnos promatra očima stanovnika koji su naseljavali šibensko područje prije više stotina godina. Kako bi se njihova važnost i značaj dublje usadili u njegovu percepciju, posjetitelj iste otkriva aktivno sudjelujući u realizaciji prezentacije pojedinog elementa postava.

U prostor se smjestila postojeća građa iz katedrale sv. Jakova i ostalih župa. Oni elementi iz katedrale sv. Jakova koje neće biti moguće smjestiti u prostor, ilustrirani su replikama ili multimedijalnim i IT rješenjima koji su dostatna zamjena za eksponate. Multimedijalna i IT rješenja obilježavaju i ostatak postava te mu upravo oni daju dodatnu atraktivnost i interaktivnost.

Ove internetske stranice koriste kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.U redu