Projekcija dokumentarnog filma: Radijski dani Vinka Kužine – Civitas Sacra
hr en

Projekcija dokumentarnog filma: Radijski dani Vinka Kužine

U ponedjeljak, 26. rujna s početkom u 18:00h, u multimedijalnoj dvorani ”Sv. Mihovila” unutar Interpretacijskog centra ”Civitas Sacra” bit će održana premijera dokumentarnog filma ”Radijski dani Vinka Kužine” u organizaciji Grada Šibenika, Udruge Volim Šibenik i HRT-a.

Jedne večeri sredinom veljače 1969. okuplja se grupa Hrvata u dvorani stare crkve Hrvatske župe sv. Ćirila i Metoda na Manhattanu. Njihova je želja pokrenuti radio emisije za hrvatsku zajednicu u New Yorku i okolici. Time je omogućeno da hrvatska zajednica dobije konačno svoj autentični glas i moćno sredstvo javnog informiranja i povezivanja. Jedan od osnivača i dugogodišnji predsjednik bio je inženjer Vinko Kužina. Priča šjor Vinka kreće od rodnog Šibenika i spašavanja dvojice američkih pilota u Drugom svjetskom ratu, koji mu omogućavaju egzistenciju u Americi nakon što je emigrirao iz Jugoslavije, do borbe za neovisnost Hrvatske perom i riječju, koja mu je uskratila posjet rodnom Šibeniku 34 godine.
Film je posveta je vrijednom i skromnom čovjeku koji nije tražio svjetla pozornice niti riječi hvale. Nažalost posthumno, ali time i vrijednije, kroz priču o ing. Vinku Kužini približiti ćemo iseljenu Hrvatsku.

Hrvatski radio – Glas slobodne Hrvatske program emitira i danas, a zahvaljujući internetu dostupan je u cijelom svijetu.

AUTORSKI TIM:
SCENARIJ I REŽIJA: Sandra Basso
SNIMATELJ: Zoran Drakulić, h.f.s
MONTAŽERKA: Iva Gavrilović
PRODUCENTICA: Vesna Banović
PRODUKCIJA: KOMBINAT PRODUKCIJA d.o.o.

Ulaz na projekciju je besplatan.

Ove internetske stranice koriste kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.U redu