Predavanje: Tvrđava sv. Nikole, nova istraživanja i UNESCO – Civitas Sacra
hr en

Predavanje: Tvrđava sv. Nikole, nova istraživanja i UNESCO

Pozivamo vas da nam se pridružite u petak, 29. listopada 2021. godine s početkom u 19 sati na predavanju o tvrđavi sv. Nikole.

Predavač je dr. sc. Ivo Glavaš, konzervator u Konzervatorskom odjelu u Šibeniku, Ministarstva kulture i medija, koji će između ostalog iznijeti svoja najnovija istraživanja vezana uz tvrđavu Svetog Nikole. Bit će riječ i o datumu gradnje tvrđave, nekim arhitektonskim i fortifikacijskim detaljima na tvrđavi koji su do sada u znanosti drugačije interpretirani, te odnosu mletačke i austrijske faze tvrđave. Tvrđava Svetog Nikole usporedit će se sa sličnim obrambenim objektima u Venecijanskoj laguni, sagrađenim otprilike u isto vrijeme: tvrđavom San Andrea i San Nicolò na Lidu i tvrđavom San Felice na jugu lagune u gradu Chioggia. To su tvrđave koje su bile u najužoj konkurenciji da budu također na popisu svjetske kulturne baštine u okviru istog projekta, konačno nazvanog ‘Venetian Works of Defence between the 16th and 17th Centuries: ????? ?? ????? – ??????? ????? ?? ???’.
Također će biti objašnjeno značenje i osnovne karakteristike upisa tvrđave Svetog Nikole na popis zaštićene svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Posebna napomena: za prisustvo predavanju potrebna je COVID 19 potvrda.

Ove internetske stranice koriste kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.U redu