Otvorena izložba: Sveti grad – Civitas Sacra
hr en

Otvorena izložba: Sveti grad

Ususret trodnevnici sv. Jakova, u petak 21. srpnja, u galeriji ”Sv. Nikola Tavelić” otvorena je izložba Branka Lovrića-Caparina kolaž-akvarela “Sveti grad”.

Katedralni župnik don Krešimir Mateša pozdravio je sve nazočne, te je u svom obraćanju naglasio kako je ova tematska izložba pripremljena u povodu 725. obljetnice Šibenske biskupije s ciljem isticanja detalja mnogobrojnih crkava, ali i događaja koje pokazuju kako živa Crkva katedralne župe sv. Jakova živi. Istaknuo je kako je naziv izložbe povezan s prostorom Interpretacijskog centra u kojem je izložba postavljena.

Galerist Pavao Roca ukratko je predstavio autorov opus stvaralaštva koje se proteže kroz zadnjih pola stoljeća u mnogim likovnim tehnikama, osobito u akvarelu. U svojim djelima otkriva i mnoge skrivene građevine i dijelove Šibenika kroz svoja djela. Izrazio je zahvalnost autoru što je svojim djelima predstavljao univerzalnu ljepotu prožetu optimizmom i nadom.

Sam autor, Branko Lovrić-Caparin, progovorio je o tehnici kolaž-akvarela koju koristi. Objasnio je kako se htio malo odmaknuti od klasičnog akvarela i tako je započeo s kolaž-akvarelom kojim rekomponiranjem nastaju nove mogućnosti za umjetnička djela, te je predstavio ukratko svako izloženo djelo: ”Slika Skradinski kulturocid. Kolažom sam se prvi put poslužio 1994. g. na slici na ovoj slici. Tu sam trebao dočarati stradanje skradinske župne crkve Rođenja BDM (nekadašnje katedralne crkve) i župne kuće. U zrak je odletio krov crkve, sve u crkvi je porušeno i razbacano. U župnoj kući granata je probila krov i zabila se u sanduk s knjigama, a druga granata je probila u podrum i uništila etnografsku zbirku. Da bi oslikao tu eksploziju kolaž mi je dobro poslužio prikazujući crkvene i kulturne vrijednosti kako lete zrakom. Ta se slika nalazi u skradinskoj župnoj kući. Istom tehnikom sam se poslužio kad se nije bolje moglo izraziti nešto što nije samo realni opis nego i neka poruka.
Slike Ja te krstim i Dan od gnjeva nastale su na poticaj šibenskog biskupa u miru Ante Ivasa. Njegovim poticajem organizirana je umjetnička kolonija na temu Šibenske katedrale. Kolonija se održavala svake godine od 2006. do 2010. Odazvalo se dvadesetak umjetnika, slikara i kipara. Kolonija je radila po osam dana. Na koncu bi se organizirala izložba nastalih radova u galeriji Sv. Krševana. Uvjet je bio da svaki sudionik daruje po jedno svoje djelo nastalo tom prigodom. I ja sam također sudjelovao u toj koloniji. Ova dva rada su tada nastala i darovana su Šibenskoj biskupiji. Uzeo sam kao temu glavne karakteristike neke šibenske crkve. Za katedralu je to njena krstionica. Mali prostor a velika vrijednost, kao biser u školjci. Tu su i glave s apsida katedrale. Uspomena na sve one Šibenčane krštene u tom prostoru. Naslov slike je Ja te krstim.
Crkvu Sv. Ivana zapamtio sam po misama za pokojne, takozvane Veršarije. One su bile svirane i pjevane, pučkim pjevanjem. Za orguljama je bio Nikola Lovrić-Caparin, a pjevao je Sokol Bumber. Slika nosi naslov Dan od gnjeva. Tehnički slike su izvedene akvarelno i kolažno upravo radi toga da bih imao više mogućnosti da iznesem ideju slike. Ovom prigodom ih izlažem da bih naglasio kontinuitet kolažnog rada. Ova dva djela smještena su u prostoru Katoličke osnovne škole u Šibeniku.
Slika Sveti grad sadrži siluetu grada Šibenika na kojoj su prikazani dvadeset i pet sakralnih objekata. No, nije ovo slika šibenskih crkava, njihove vanjštine ili unutrašnjosti, niti je ovo slika Šibenika i njegove panorame. Ona služi samo da bi se prepoznao grad o kojem pričam. Ovo je slika šibenskog puka i njegove vjere, njegove pripadnosti Crkvi i Bogu. Ovdje se nazire tvrdoglava narav Šibenčana a koja zahvaća i vjernički duh. Ipak, naslov slike ne opravdava ni broj, ni množina, ni tjesnoća, ni ljepota, ni skromnost samih objekata. Živa tvrda vjera Šibenčana, gospode i puka, dala je naslov ovoj slici. To je vjera naša. To je vjera Crkve. Njom se dičimo, nju ispovijedamo u Kristu Gospodinu našemu. To je priča ove slike, priča iz davnine, priča moje mladosti i starosti, a nadam se da će biti i priča naše hrvatske budućnosti.“

Izložbu je otvorio šibenski biskup mons. Tomislav Rogić zahvalivši autoru na njegovu doprinosu velikoj obljetnici Šibenske biskupije.

Izložba ostaje otvorena do 29. srpnja, a ulaz je slobodan.

Ove internetske stranice koriste kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.U redu