Održana premijera filma o Vinku Kužini – Civitas Sacra
hr en

Održana premijera filma o Vinku Kužini

Sinoć je u prostoru multimedijalne dvorane ”Sv. Mihovil” unutar Interpretacijskog centra ”Civitas Sacra” održana premijera dokumentarnog filma ”Radijski dani Vinka Kužine”.

Film je posveta vrijednom i skromnom čovjeku koji nije tražio svjetla pozornice niti riječi hvale.
Vinko Kužina, građevinski inženjer, urednik radija (Šibenik, 2. IV. 1921.), nezadovoljan političkim sustavom komunističke Jugoslavije, 11. rujna 1956. godine sa suprugom Nadom i desetogodišnjim sinom Zoranom, emigrira u Italiju. U Drugom svjetskom ratu spašava dvojicu američkih pilota koji mu kasnije omogućavaju egzistenciju u Americi nakon što je emigrirao iz Jugoslavije.
Jedan je od osnivača i dugogodišnji predsjednik Hrvatskog radija u Americi na kojem je uz rad u Hrvatskoj zajednici provodio sve svoje vrijeme i tako gotovo do kraja života.

Priča o radiju započinje sredinom veljače 1969., kada se u dvorani stare crkve Hrvatske župe sv. Ćirila i Metoda na Manhattanu okuplja grupa Hrvata. Njihova je želja pokrenuti radio emisije za hrvatsku zajednicu u New Yorku i okolici. Time je omogućeno da hrvatska zajednica dobije konačno svoj autentični glas i moćno sredstvo javnog informiranja i povezivanja.

Program je snimljen u domu Jerka Colića u Rego Parku u Queensu, a vodili su ga Krunoslav Mašina i Vinko Kužina na hrvatskom jeziku i Ljubica Gal na engleskom. Snimatelji prve emisije bili su Jerko Colić, Miro Gal , Eduard Martek i Luis Mervar.

Program Hrvatskog radija glazbeno je otvoren arijom iz opere ”Ero s onoga svijeta” Jakova Gotovca, a slijedile su informacije o svrsi emisija na hrvatskom radiju te pregledom vijesti iz domovine i života hrvatske zajednice u New Yorku. Nakon prve emisije snimanje programa seli u Brooklyn, u dom Ivana i Marije Pintar. Ivan Pintar, usto, bio je niz godina tehnički ravnatelj i administrativni upravitelj Hrvatskog radija. U tom su domu, pripremajući radio programe od početka djelovanja radija pa do kraja 1971. godine.

U prosincu 1971. studio Hrvatskog radija seli u Bronx na 28-85 Valentine Avenue, u prostorije koje su Radiju poklonili hrvatski aktivist Ante Nosić i njegova supruga Anka.
Klub 1972. godine kupuje svoju zgradu. Prva emisija iz novog studija emitirana je 16. siječnja 1971. godine. Sredinom 1972. godine Hrvatski radio uvodi i drugu stalnu emisiju, Ponedjeljkom navečer, a 1973. godine još jednu, Četvrtkom navečer. Tako je Glas slobodne Hrvatske stizao u domove Hrvata tri puta tjedno.
1975. godine televizijske postaje WBTB-TV, specijalizirane za strane jezične programe, poziva redakciju Hrvatskog radija da na njihovim kanalima emitira jednosatni televizijski program na hrvatskom jeziku. Prva emisija prikazana se 8. studenoga 1975. godine. Bila je to prva hrvatska televizijska emisija u SAD-u. Uredili su je i snimili Krunoslav Mašina i fra Mladeno Čuvalo, prof. Bogdan Radica, Miro Gal i Miho Miketić.

Hrvatski radio – Glas slobodne Hrvatske program emitira i danas, a zahvaljujući internetu dostupan je u cijelom svijetu.

Premijera filma dio je službenog programa obilježavanja Dana grada Šibenika i blagdana svetog Mihovila, a na njoj je u ime Grada, bio Paško Rakić, savjetnik za društvene djelatnosti. Na premijernom prikazivanju filma bili su i Vesna Banović, producentica filma, Sandra Basso, redateljica i scenaristica filma, Ivana Gudelj, suradnica na scenariju, te Nenad Bach i Jere Kursar, sugovornici u filmu.

Film će uskoro biti prikazan na Prvom programu HTV-a.

Ove internetske stranice koriste kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.U redu