Obrtnicima i vodičima predstavljen projekt Civitas Sacra – Civitas Sacra
hr en

Obrtnicima i vodičima predstavljen projekt Civitas Sacra

Edukativna radionica u sklopu projekta uređenja Interpretacijskog centra katedrale sv. Jakova ”Civitas Sacra” u šibenskoj palači Galbiani, održana je danas u velikoj dvorani Katoličke škole, gdje je profesor Josip Belamarić lokalnim obrtnicima, turističkim vodičima i lokalnom stanovništvu predstavio povijesne činjenice i manje poznate zanimljivosti o katedrali svetog Jakova i samom Krešimirovom gradu, ali i smjernice i preporuke kako adekvatno suvenirima prezentirati bogatu povijest Šibenika.

”Civitas Sacra” je projekt čija je provedba upravo u tijeku, i nadam se da ćemo za dvije godine vidjeti kako jedan blistavi spomenik – palača koju obično zovemo Galbiani, ali sad smo pokazali da je bila i Šižgorić i Tavelić, postaje multimedijalni centar koji će sabrati sve informacije o katedrali, ali i prikazuje veliki broj artefakata, umjetnina čiji su autori Juraj Dalmatinac, Bonino di Milano, Blaž Jurjev i tako dalje – kazao nam je Belamarić.

Pokušavamo definirati Šibenik u njegovoj originalnosti, vidjeti po čemu se razlikuje Šibenik u sklopu nevjerojatnih gradova, od Dubrovnika do Poreča, po čemu je svoj, koje su njegove autentične vrijednosti, po čemu je katedrala stvarno naša, koliko je originalna. To su sve misli koje su nas vodile. Pokušavamo vidjeti što se iz cijelog tog kaleidoskopa povijesno-umjetničkih činjenica može iskoristiti za ono što se danas zove brendiranje, kako to pretvoriti u nešto opipljivo u rukama namjernika koji dolazi u Šibenik na jedan ili više dana, što je to što će ubuduće na njegovom radnom stolu ili u vitrini produžiti osjećaj užitka koji je imao kada je posjetio ovaj grad – objašnjava.

Šibenik je, tvrdi, definitivno grad nemjerljivo bogatiji od svih ostalih kada su u pitanju povijesni detalji, i upravo to je ono što građanima i gostima grada treba približiti.

– Ja živim kao Šibenčanin u Splitu i uspoređujem njegov fond sa šibenskim. Čovjek se iznenadi kada vidi u kolikoj mjeri su šibenska renesansa i barok zapravo bili jači, bogatiji od splitskih. Kad uđete na razinu detalja, urbane opreme, Šibenik ima ono što nedostaje našim drugim gradovima. Ima ljepotu detalja, mi smo se naučili da spomenik doživimo kad je on volumen od kamena s divnim detaljima, međutim sve ono što je recesivno, što propada, prolazi, recimo bastoni na podu, kvake, zvekiri, tipovi škura, izvorna vrata, sve ono što pripada punoj opremi kuće najbolje se vidi u Šibeniku. Može se napisati povijest urbane opreme renesansnog, baroknog, pa i 19-stoljetnog dalmatinskog grada ne mičući se iz Šibenika. Kad uđete u Split i Trogir, primjerice, naći ćete divnih primjera, ali ne u tolikoj količini i ne u takvoj kvaliteti – riječi su Belamarića.

Podsjetimo, cilj projekta”Civitas Sacra” jest doprinos razvoju gospodarstva Grada Šibenika i cijele županije s ciljem poboljšanja turističke ponude, produžavanja sezone i zapošljavanja u turističkim i kulturnim djelatnostima. Projekt su osmislili i kreirali, kako je to na današnjem predavanju istaknuo prof. Belamarić, šibenski entuzijasti iz tvrtke Kocka d.o.o., tim kojem i sam pripada kao sutvorac muzeološke koncepcije centra. Tim Kocke i vanjskih suradnika za naručitelja, Šibensku biskupiju osmislio je muzejsku prezentaciju povijesti šibenske katedrale, pojašnjenu u duhu povijesti Šibenika i njegovih stanovnika koji su financirali gradnju katedralnog zdanja, arhitekata koji su o njemu promišljali i svećenstva koji su isto poticali. Osim postava, u objekt će se smjestiti još kongresna dvorana, manja galerija i suvenirnica, te restoran na samom vrhu palače.

Ove internetske stranice koriste kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.U redu