Tko smo – Civitas Sacra
hr en

Interpreatcijski centar katedrale sv. Jakova ”Civitas Sacra – Sveti grad” smješten je u sklopu Palače Galbiani u staroj jezgri Šibenika, između Kalelarge i Zagrebačke ulice, a svečano je otvoren 13. svibnja 2019. godine.

Stalni postav proteže se na tri etaže gdje su između ostaloga izložene:
– originalne kamene skulpture Jurja Dalmatinca i Nikole Firentinca
– neke od najvrjednijih slika u RH iz razdoblja baroka i renesanse
– poliptih Nikole Valdanova
– bogata riznica liturgijskog ruha I posuđa
– ostali predmeti bogate kulturne baštine šibenske biskupije.

Postav obiluje i mnoštvom interaktivnog sadržaja koji na jedan posve nov i zanimljiv način pričaju priču o šibenskoj katedrali:
– dvije video igrice
– klesanje imena na kamenom monolitu
– skeniranje lica u kamenu…

Osim stalnog postava, unutar palače Galbiani nalazi se i galerija za povremene izložbe, multimedijalna dvorana, suvenirnica te restoran s terasom na samom vrhu palače.

Interpretacijski centar ‘Civitas Sacra – Sveti grad’ na jednom mjestu sažima bogatu povijest šibenske biskupije te posjetiteljima priča priču o posebnostima gradnje šibenske prvostolnice koja je unijela revoluciju u arhitekturu toga vremena, zatim o značaju te građevine za povijest Šibenika, o njezinom kulturnom zračenju koje je stoljećima zahvaćalo šibenski kraj ali i o ljudima, Šibenčanima koji su zaslužni za zidanje velebnog zdanja.

Upravo prema karakterističnoj ali rijetkoj pojavi zajedništva, srednjovjekovnog okupljanja svih slojeva šibenskog društva oko ideje gradnje katedralnog objekta, te višestoljetna ustrajnost u njezinom zidanju, praćena odricanjem težaka, plemića, svećenika, poznata i kao civitas sacra ili sveti grad, Interpretacijski centar je i dobio ime.

O PROJEKTU

”Civitas Sacra” je integrirani projekt za unaprjeđenje turističke ponude Šibenika temeljene na valorizaciji kulturne baštine katedrale sv. Jakova i palače Galbiani, čija ukupna vrijednost iznosi 36.380.859,92 kuna. Osim činjenice da je riječ o valorizaciji vrijedne UNESCO-ve baštine, katedrale Sv. Jakova, iznimna vrijednost ovog projekta ogleda se i u činjenici da je nositelj projekta Šibenska biskupija, čime je ovo prvi veći infrastrukturni projekt Crkve u Hrvatskoj koji je dobio novac iz fondova EU i to 30.911.666,34 kuna bespovratnih sredstava.

U sklopu projekta Civitas Sacra uređen je i otvoren Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova unutar srednjovjekovne palače Galbiani, četveroetažnog prostora u samom srcu starog grada Šibenika, tek stotinjak metara od UNESCO-vog bisera, zatim opremljena je katedrala sv. Jakova novim klupama i ostalom opremom, uređeno je dječje igralište na šibenskoj rivi, te su u staroj šibenskoj gradskoj jezgri postavljeni signalizacijski i interpretacijski sadržaji.

Ove internetske stranice koriste kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.U redu