Navijač – Civitas Sacra
hr en

Navijač

Sinoć je u prostoru galerije Interpretacijskog centra održana premijera filma ”Navijač”.

Riječ je kratkom igranom filmu snimljenom u sklopu projekta OŠ Vidici ”Vidički tići skakuću Europom” a u njemu sudjeluje 60-ak djece škole unutar filmske grupe pod vodstvom profesora povijesti Zvonka Madunića.

Film je svojedobno imao svoju premijeru no ovoga puta gledatelji su mogli po prvi puta pogledati film sa njemačkim titlovima.
Preveden na njemački jezik zbog mnogobrojnih Hrvata na tom prostoru, a posvećen je Hans-Dietrich Genscheru i Helmut Kohlu koji su zaslužni za priznanje Hrvatske.
Prevoditeljica filma na njemački jezik bila je prof. Dijana Maričić.

Radnja se vrti oko navijača koji živi na Danilu kod Šibenika, a kada u jednom sukobu izgubi oko okreće se proučavanju povijesti Danila.
Nakon projekcije, prisutnima su se obratili učenici Stipe Belakušić, glavni glumac u filmu, zatim Ina Vlahov, glavna snimateljica te Luka Goleš, glavni montažer. Svi su posvjedočili kako su uistinu uživali u snimanju filma i kako im je ovo bilo jedno prekrasno iskustvo.

Profesor Madunić kazao je kako se poanta filma kreće oko toga da odaberemo da li da živimo za aplauz ili za život, te je naglasio važnost povratka iseljenih Hrvata u svoju Domovinu, odnosno kako je važno vratiti u Hrvatsku život a ne aplauz.
Zaključio je kako je radeći s djecom shvatio da su djeca sposobna napraviti sve, treba im samo omogućiti da to i naprave. Napominje kako su film ”Navijač” napravila djeca ali je namijenjen ozbiljnijoj publici te se upravo kroz njega vidi dječji potencijal i kako se nada da će ga ova djeca jednom pogledati i kad malo odrastu. Isto tako, djeca su kroz film usvojila dio iz zavičajne prošlosti na jedan zanimljiv način.

Profesor je najavio novi film ”Vitez u lanenom odijelu” koji će biti posvećen najpoznatijem šibenskom gradonačelniku Anti Šupuku, a za koji je scenarij već pripremljen.

Ove internetske stranice koriste kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.U redu