Najava predavanja prof. dr. sc. Joška Belamarića – Civitas Sacra
hr en

Najava predavanja prof. dr. sc. Joška Belamarića

U utorak u 19h u prostoru multimedijalne dvorane održat će se zanimljivo predavanje dr. sc. Joška Belamarića: ”Franjevci i umjetnost na hrvatskoj obali u 13. stoljeću”
u organizaciji Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac.

O predavanju: Prosjački redovi u Dalmaciji i Istri utrli su put novom humanističkom duhu i gotičkom stilu. Doprinos specifičnih modela franjevačke pobožnosti ne treba tražiti samo u inventaru njihovih samostana. Već od sredine 13. st. na biskupskim katedrama većine dalmatinskih gradova naći će se učeni franjevci, značajni obnovitelji svojih katedrala. „Franjevački ferment“ njihovih pothvata vidimo u mnogim djelima. Više novih gradnji govori o snažnom zamahu gotičke arhitekture druge polovice 13. stoljeća, pri čemu su franjevci imali veoma važnu ulogu. Na predavanju će se posebno razmatrati položaj redovničkih crkava u tkivu srednjovjekovnih jadranskih gradova, a nadasve u Šibeniku.

Ove internetske stranice koriste kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.U redu