Najava nove izložbe – Civitas Sacra
hr en

Najava nove izložbe

U srijedu, 20. srpnja s početkom u 19:00 sati u prostoru galerije ”Sv. Nikola Tavelić” unutar Interpretacijskog centra katedrale sv. Jakova ”Civitas Sacra”, bit će otvorena izložba ”Šibenska Crkva”.

Autor slike, kolaž-akvarela je Nikola Branko Lovrić Caparin, koji na jedan zanimljiv i drugačiji način oslikava šibensku katedralu sv. Jakova, te navodi kako intencija slike nije bila isticati notorne vrijednosti šibenske katedrale, već otkriti uzročnike te ljepote i uzvišenosti i naći sadržaj ovog graditeljskog čuda. U toj potrazi prionuo je detaljima koji svaki za sebe ima svoju poruku, ali i zajednički nazivnik. Tako se unutar ovog kolaž-akvarela nalaze svi bitni detalji šibenske katedrale: glavni oltar, kip sv. Jakova, sv. Mihovila, kupola, krstionica, Gospa od Plača, Gospa od Zdravlja, oltar sv. Križa, biskup Fosco koji je od pape isposlovao naslov bazilike šibenskoj katedrali, biskup Banić – ”šibenski Stepinac”, a tu je i katedra današnjeg biskupa Rogića s njegovim grbom.

Sav ovaj ”mixtum compositum” navedenih detalja želi istaknuti duhovno, svjesno ili nesvjesno htjenje Šibenčana da sklešu san o drugom svijetu, da posvjedoče svoju vjeru. To je priča o pravoj Crkvi, ne o zidanoj, kamenoj, nego o živoj, Kristovoj Crkvi.

Izložba ostaje otvorena do 25. srpnja kada će slika biti uručena na dar novom dubrovačkom biskupu mons. Roku Glasnoviću u prigodi predvođenja svečanog misnog slavlja o blagdanu sv. Jakova u Šibeniku 2022. godine. Slika je dar katedralne župe sv. Jakova ap.

Ulaz na izložbu je besplatan.

Ove internetske stranice koriste kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.U redu