Najava izložbe – Civitas Sacra
hr en

Najava izložbe

Pozivamo Vas na svečano otvorenje izložbe ”Spiritus Europae”, autorice Ane Marije Botteri u srijedu 6. prosinca s početkom u 18:30h u prostoru galerije ”Sv. Nikola Tavelić”.

Potaknuta trenutnim stanjem svijeta, autorica je izabrala temu koja bi se s latinskog prevela kao Duh Europe, te je izborom motiva krenula u stvaranje veduta i kulturnih pejzaža koji odražavaju bogatstvo i raznolikost kulturne baštine kolektivne Europe, koje je autorica reinterpretirala i revitalizirala svojim koloritetom, dovodeći ih u suvremeni kontekst. Kroz poteze rukom, umjetnica dočarava krajolike i kulturne spomenike koji definiraju identitet cijelog kontinenta, međusobno prožetog s utjecajem drugih, tzv. dalekih kultura. Vedute gradova stare Europe, sa svim njenim artefaktima povijesti kojim su protkane njene ulice, trgovi, velebna sekularna i vjerska zdanja, postaju inspiracija za umjetničke radove Ane Marije koji evociraju emocije i pričaju priče o vremenu i prostoru (Ivor Igrec).

Ana Marija Botteri rođena je 1971. u Splitu. Završila Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Splitu. 1993 diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu kod prof. Đure Sedera. Studijski boravila u Parizu, Milanu, Veneciji i Beču. Bavi se izradom mozaika i vitraja. Član je HZSU-a i HULU-a. Izlagala je na preko šezdeset samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Djela joj se nalaze u mnogim galerijskim i muzejskim zbirkama. Istaknuta je autorica portreta mnogih znamenitih osoba. Studio Varan “Centre de formation a la Realisation documentaire Paris”, snimio je kratki dokumentarni film o Botteri dok je sa ocem Josipom Botteri Dinijem slikala u Parizu 2011. Izradila je veliki mozaik od muranskog stakla u župnoj crkvi u Grebnicama, BIH. Živi i radi u Splitu i Bolu na otoku Braču. Permanentno izlaže svoje radove u Atelijerima ”Botteri”.

Ove internetske stranice koriste kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.U redu