Najava izložbe – Civitas Sacra
hr en

Najava izložbe

Svečano otvorenje bijenalne, tematske i selektirane izložbe članova ULUPUH – ”Nacionalna baština: šibenska katedrala” održat će se u galeriji ”Sv. Nikole Tavelića” unutar Interpretacijskog centra Civitas Sacra u četvrtak 30. lipnja s početkom u 19 sati.

Riječ je o izložbi radova nastalih na temu hrvatske nacionalne baštine.
U prvom izdanju (2015.) izložba je bila posvećena kinološkoj baštini, u drugom izdanju (2017.) čipki, dok je u trećem (2019.) kao inspiracija odabrana Šibenska katedrala – kao motiv u tekstilu, odjeći, kiparstvu, nakitu, fotografiji, keramici, ilustraciji, karikaturi, multimediji i dr.

Umjetnici svih sekcija pozvani su da u svome mediju izražavanja likovno odgovore na krovnu temu stvarajući unikatno djelo, ali i možebitan prepoznatljiv umjetnički suvenir.
Katedrala Sv. Jakova u Šibeniku najznačajnije je graditeljsko ostvarenje 15. i 16. stoljeća na tlu Hrvatske. Zbog svojih iznimnih vrijednosti 2000. godine uvrštena je na UNESCO-ov popis svjetskoga kulturnog naslijeđa. Nastanak katedrale obuhvaća tri različite stilsko-razvojne faze. Tijekom stoljetnoga razdoblja gradnje katedrala je nastajala sukcesivnim izmjenama triju različitih arhitektonskih koncepcija, pri čemu se izmijenila tri različita stila: prvi gotički, drugi mješoviti gotičko-renesansi i treći renesansni.

Kustosica izložbe i autorica likovnog postava, Ivana Bakal, izložbu je osmislila 2014. kao niz bijenalnih izložbi radova u svim umjetničkim medijima baziranih na hrvatskoj nacionalnoj baštini, a želja joj je bila otvorenim pozivom pozvati sve naše umjetnike (a i samu sebe) na umjetnički odgovor visoke kvalitete i po mogućnosti kreativne i kulturne industrije.

Cilj projekta/izložbe je aktivno uključivanje ULUPUH-a u kreativnu i kulturnu industriju povezivanjem sa svim potrebnim segmentima za izradu i plasman umjetnina suradnjom s partnerima iz turističkog i gospodarskog sektora.

Prispjele radove selektirao je žiri u sastavu: Ivana Bakal, Višnja Slavica Gabout i Branka Hlevnjak.

Kao autorica izložbe i koncepta, Ivana Bakal predstavlja se instalacijom ”Ona”, naravnih ljudskih dimenzija. Rad je nadahnut siluetom katedrale i frizom koji teče oko njenih apsida na kojima je Juraj Dalmatinac isklesao sedamdeset i jednu ljudsku glavu. Silueta katedrale se pretvara u siluetu haljine mlade dame koja prema navodima predstavlja lijepu kćer samoga umjetnika Jurja Dalmatinca. Rad je nastao kombiniranim tehnikama kaširanja, šivanja i modeliranja od žice, kartona, retexa, kudelje i srodnih materijala.

IZLAŽU:
Ivana Bakal
Carlos Ignacio Bellante
Martina Franić
Igor Galaš
Tatjana Grgurina Vučetić
Ruža Hodak
Sanja Jakupec
Vlasta Jarnjak
Vesna Kolobarić
Petra Krpan
Andreja Ana Krušelj Pavličić
Zlatko Odrčić
Snježana Pokos-Vujec
Romulić&Stojčić
Marin Sovar
Sanja Šebalj
Biserka Šipek
Tomislav Šmider
Vanja Šolin
Mario Treščec
Zlatko Turković
Sonja Turner Fegić
Svebor Vidmar
Marijana Županić Benić

Ulaz je slobodan, a izložba ostaje otvorena do 16.7.2022.

Ove internetske stranice koriste kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.U redu