Najava promocije knjige mons. Batelje – Civitas Sacra
hr en

Najava promocije knjige mons. Batelje

U ponedjeljak, 22.04.2024. s početkom u 19:30h održat će se predstavljanje knjige ”Mamma Schiavona”.

Autor mons. dr. Juraj Batelja, svećenik Zagrebačke nadbiskupije, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog i generalni postulator za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije, nastoji u knjižici odgonetnuti pitanje porijekla Gospine slike u Svetištu Montevergine, najpoznatijem marijanskom svetištu talijanske pokrajine Kampanije. Riječ je o crkvi koja je dio benediktinske opatije osnovane 1119. godine i u kojoj se nalazi velika oltarna Gospina slika (ikona) iz 14. stoljeća poznata pod nazivom Madonna di Montevergine ili Mamma Schiavona.

Batelja nastoji u knjizi razložiti kako se u Italiji pod imenom Schiavoni misli na Hrvate koji su napuštali svoju Domovinu bježeći pred otomanskim osvajanjima, i koji su se naselili po raznim mjestima današnje Italije, tako da i danas u mnogim talijanskim mjestima i dalje postoje toponimi s nazivom Schiavoni.

Ove internetske stranice koriste kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.U redu