Mamma Schiavona – Civitas Sacra
hr en

Mamma Schiavona

Knjiga „Mamma Schiavona iliti Majka Božja hrvatska “ autora mons. dr. sc. Jurja Batelje, kanonika Prvostolnog kaptola zagrebačkog i generalnog postulatora za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije, predstavljena je 22. travnja u multimedijalnoj dvorani Interpretacijskog centra.
Uz autora knjigu je predstavio povjesničar umjetnosti dr. sc. Joško Belamarić, dok su u glazbenom dijelu programa nastupili Pivači svetog Jakova. Predstavljanju su prisustvovali šibenski biskup Tomislav Rogić, te biskup u miru Ante Ivas.

Joško Belamarić kazao je kako je knjiga mons. Batelje iznimno važna jer nas podsjeća na fenomen da je u prošlim vremenima cijeli jug Italije od negdje sedmog stoljeća, pa kroz dvanaesto i trinaesto stoljeće bio preplavljen brojnim hrvatskim izbjeglicama koje su dolazile bilo zbog ratova bilo zbog ekonomskih razloga. ”Imamo na nizu mjesta atribute koje govore u prilog hrvatske nazočnosti na jugu Italije. Komune naših ljudi bile su brojne, pa tako imamo i jednog župnika u njima koji se prezivao Draganić i bio je iz Šibenika. Kad čujemo predikat Mama Schiavona mons. Batelja ima potpuno pravo kad ga prevodi Majka Hrvatska. Kad čujete pučke pjesme ispjevane u čast Mamme Schiavone čujete to su melodije Dalmatinske zagore”, kazao je između ostalog dr. Joško Belamerić.

Mons. Batelja je govorio o povezanosti opata Giuseppea Ramira Marconea (1882. – 1952.), opata benediktinske Monteverginske kongregacije, i njegova tajnika o. Giuseppea Masuccija (1906. – 1963.), također monaha spomenute Kongregacije, sa zagrebačkim nadbiskupom bl. Alojzijem Stepincem. Opata Marconea je u kolovozu 1941., za Drugoga svjetskog rata, papa Pio XII. poslao kao svojega izaslanika pri Hrvatskom episkopatu u NDH, ne htijući − zbog diplomatske prakse Svete Stolice − tu državu u ratnim okolnostima priznati de jure.

Upravo zahvaljujući svom traganju za glasom svetosti bl. Alojzija Stepinca u spisima i svjedočanstvima opata Marconea i njegovog tajnika Masuccija, mons. Batelja je i sam postao zahvalan hodočasnik i štovatelj Majke Božje Monteverginske, zvane »Mamma Schiavona iliti Majka Božja Hrvatska«. Batelja je istaknuo nekoliko bitnih podataka i činjenica koje se mogu pronaći u izvještajima opata Marconea Svetoj Stolici u kojima opisuje djelovanje kardinala Stepinca i koja svjedoče o odlučnosti u navještaju i primjeni evanđeoskih načela u njegovu pastirskom djelovanju. Ova je knjiga zato nadahnuta upravo tom ljubavlju koja s jedne i druge strane Jadranskoga mora daje slavu Bogu Stvoritelju koji nas je u Kristu Isusu otkupio i spasio. Učinio je to u suradnji s Djevicom iz Nazareta, Presvetom Bogorodicom. A njezin je lik tako čudesno povezan s opatom Marconeom, Monteverginskom zajednicom, talijanskim narodom, bl. Alojzijem Stepincem i hrvatskim narodom, kazao je mons. Batelja.

Ove internetske stranice koriste kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.U redu