Izložba plakata sv. Mihovila – Civitas Sacra
hr en

Izložba plakata sv. Mihovila

Ususret devetnici sv. Mihovila, u prostoru galerije ”Sv. Nikola Tavelić” jučer je svečano otovorena izložba plakata ”Sv. Mihovil” u postavu Branka Lovrića Caparina.

Sv. Mihovil arkanđel, prvi je zaštitnik grada Šibenika i cijele Šibenske biskupije. Mi-ha-el u prijevodu znači ”Tko je kao Bog?”, a predstavljen je kao vođa nebeske vojske i pobjednik nad sotonom. Upravo njemu posvećena je prva šibenska tvrđava u kojoj je postojala i istoimena crkva. Njegov lik jako je prisutan u identitetu Šibenika, ne samo u crkvama (katedrali, crkvi sv. Križa, sv. Ane, crkva na Vršinama…), nego je uklesan u kamenu njegovih bedema, na krunama bunara, nadvratnicama kuća, na pečatu i zastavi grada.

Pred početak jubilarne 1998. godine u kojoj je Šibenska biskupija proslavila 700 godina od osnutka biskupije, tadašnji biskup mons. Ante Ivas obnovio je procesiju u čast svetom Mihovilu na njegov blagdan 29. rujna 1997., koja će biti nastavak na tradiciju prekinutu čini se još davne 1835. godine. Po njegovoj će želji fotografije s te procesije poslužiti za uređenje vrlo lijepog 12 lisnog kalendara jubilarne godine, sljedećih autora: Branka Lovrića Caparina (grafičko oblikovanje), don Stipe Perkova (tekst), Šime Strikomana (fotografije), Tomislava Pavičića (fotografije s likom sv. Mihovila). Od te jubilarne godine pa do ove tekuće, Branko Lovrić Caparin grafički je oblikovao plakate za najavu proslave blagdana sv. Mihovila kroz pune 23 godine (osim za 2020. i 2021. godinu kada nisu izrađivani).

Autor se prilikom oblikovanja plakata vodio idejom da se svake godine predstavi drugi lik sv. Mihovila kojeg imamo na području našega grada ili biskupije, uklesane, naslikane, urezane..u davnim vremenima i od različitih umjetnika u novije vrijeme.

Veći broj sačuvanih plakata možete razgledati na ovoj prigodnoj izložbi koja ostaje otvorena do kraja mjeseca. Ulaz je besplatan.

Ove internetske stranice koriste kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.U redu