Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu – Civitas Sacra
hr en

Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu

U prostoru galerije ”Sv. Nikole Tavelića” unutar Interpretacijskog centra katedrale sv. Jakova ”Civitas Sacra” u Šibeniku, u četvrtak 28. srpnja otvorena je još jedna izložba u ciklusu izložbi ”Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu”.

Mons. Antun Sente, ml., rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa iz Karlovca u čijoj je organizaciji ostvarena izložba, objasnio je prisutnima kako je riječ je o 14-godišnjem kontinuitetu svakogodišnjih izložbi s prikazom hrvatskih svetaca i blaženika, interpretiranih od afirmiranih hrvatskih umjetnika.

Izložbu je ove godine realizirala akademska umjetnica Iris Mihatov Miočić. Rođena je u Zadru 1983. godine, gdje je završila Osnovnu školu i Opću gimnaziju. Godine 2001. upisala je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer slikarstvo, a 2005. godine diplomirala je u klasi profesora Igora Rončevića. Bavi se sakralnim slikarstvom i ilustracijama za djecu, te izlaže na nizu skupnih i samostalnih izložbi. Sudjelovala je na brojnim aukcijama humanitarnog karaktera i likovnim kolonijama.
Sama autorica ispričala je svoje iskustvo stvaranja portreta, od čitanja biografija svetaca na samom početku pa sve do konačne realizacije. Odala je da je na početku radila i na više portreta istovremeno. Tijekom rada osjećala je​ živu prisutnost svetaca i blaženika koji su ostavili trag na njezinu duhovnost te su postali njezini veliki nebeski prijatelji i zagovornici.

O dojmljivom slikarstvu i talentu mlade Iris, prisutnima je govorio Stanko Špoljarić, likovni povjesničar i kritičar. Naglasio je kako autorica portrete gradi i minucioznošću poteza i gestualnošću geste, čitkim obrisnim linijama i partijama mrljolike strukture, stvarajući polovima izraza neosporno likovno jedinstvo u metrici svoga realističnog slikarskog pristupa baziranog na načelima klasične estetike, produbljene svježinom vlastitog slikarskog senzibiliteta.

Izložbu je otvorenom proglasio šibenski biskup Tomislav Rogić koji je naznačio usklađenost prostora u kojem se nalazimo – od ”Civitas Sacra” – svetog grada do same galerije ”Sv. Nikole Tavelića” sa temom izložbe a na kraju i sa duhovnim iskustvom autorice u istraživanju i nasljedovanju svetih osoba.

Izložba je prodajnog karaktera i ostaje otvorena do 31. kolovoza 2022. godine. Ulaz je slobodan.

Ove internetske stranice koriste kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.U redu