Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu – Civitas Sacra
hr en

Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu

U prostoru galerije ”Sv. Nikole Tavelića” unutar Interpretacijskog centra katedrale sv. Jakova ”Civitas Sacra” u Šibeniku, u utorak 31. kolovoza otvorena je još jedna izložba u ciklusu izložbi ”Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu”. Riječ je o 13-godišnjem kontinuitetu svakogodišnjih izložbi s prikazom hrvatskih svetaca i blaženika, interpretiranih od afirmiranih hrvatskih umjetnika u organizaciji Nacionalnog svetišta svetog Josipa, Karlovac.

Po prvi puta izložbu je oblikovala kiparica Karin Grenc, splitska kiparica i slikarica osebujnog izraza s opusom većim dijelom posvećenim sakralnoj tematici čiji je materijal umjetničkog izražavanja – drvo. Svakom svojom izložbom privukla je pozornost publike i kritike originalnošću pristupa, pokazujući u svojim ostvarenjima duboko razumijevanje motiva kršćanske ikonografije, unoseći u djela dubinu vlastite duhovnosti.

Likovni povjesničar i kritičar, prof. Stanko Špoljarić za Karin kaže kako je svojim talentom i entuzijazmom doslovno proživljavala predanje Bogu ljudi kojima se zazivima obraćamo i častimo, te je razvila svoj odnos prema nebeskim zaštitnicima, stvarajući skulpture i slike, kako u atelijeru, tako i meditirajući o njima i u drugim situacijama životne svakodnevnice. Nadalje nadodaje kako je umjetnica željela prikazati dušu svetaca kojom otkriva neugasivo svjetlo u patnji i žrtvi, njihovu radost zbog blizine Božje prisutnosti, pokazujući da se ne radi tek o svetim životima završenim hodom zemljom, već o osobama i dalje uključenim u življenje čovjekove vjere.
U stvaranju skulptura, Grenc koristi različite dijelove nekog debla, njegove istake i udubljenja, ogrebotine i godove, a na površini istih dodaje minimalno boje, tek za pokoji detalj kako bi izrealizirla umjetničko djelo te na taj način preobražava izranjeni dar prirode. Umjetnica drvo koristi kao i slikarsku podlogu te na njima oslikava portrete bl. Alojzija Stepinca i Ivana Merza. Među izloženim drvenim skulpturama nalaze se: fra Ante Antić, sv. Leopold Mandić, sv. Donat, sv. Duje, sv. Jeronim, sv. Nikola Tavelić, Drinske mučenice…
Kako sam organizator izložbe, mons. Antun Sente, ml. ističe za svece da su često bili krhka, pa i neugledna tijela, ali velikani duha. ”Upravo takvima ih je prikazala ovogodišnja odabranica Karin Grenc. Koristeći se najvećim dijelom već istrošenim drvenim materijalom naš pogled usmjerava ne na samu tvar, već na činjenicu da neugledna materija u rukama umjetnika postaje čudesna ljepota koja jasno govori o duhovnoj veličini Bogu posvećenog čovjeka”.

Izložba je prodajnog karaktera a ostaje otvorena do 10. listopada 2021. godine, a ulaz na izložbu je slobodan.

Ove internetske stranice koriste kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.U redu