Izložba: Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu – Civitas Sacra
hr en

Izložba: Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu

U utorak 5. studenog 2019. godine, u prostoru galerije “Sv. Nikole Tavelića” unutar Interpretacijskog centra ”Civitas Sacra” otvorena je izložba “Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu”.

Riječ je o tematskoj izložbi koja već deset godina, svake godine s novim autorima na istu temu, obilazi hrvatske gradove. Naime, izložba je koncipirana i organizirana u Galeriji hrvatske sakralne umjetnosti ”Laudato” iz Zagreba 2009. godine, a zaključena je 2018. retrospektivnim pregledom autora koji su sudjelovali na ranijim izložbama.

Nakon deset godina izložba nastavlja svoj život u drugoj organizacijskoj formuli, ali s istim sadržajem. Nositelj ovoga hvale vrijednog projekta – na poziv Udruge ”Dr. Stjepan Kranjčić” postala je Galerija ”Martin Borković” Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu.

Autori ovogodišnje izložbe dvoje su akademskih slikara iz Sela kraj Siska, Ivan Mareković i njegova kći Kristina. Oboje i u prikazu odabranih motiva njeguju svoj način oblikovanja, Ivan mjeru ekspresionističke otvorenosti, a Kristina naglašen stupanj opisnosti.

Program otvaranja vodila je predsjednica ”Udruge za promicanje znamenitih Križevčana Dr. Stjepan Kranjčić” Tanja Baran. O izložbi su govorili likovni kritičar Stanko Špoljarić, rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente, rektor Nacionalnog svetišta svetog Nikole Tavelića fra Ivan Bradarić i sam autor. Izložbu je otvorio šibenski biskup Tomislav Rogić.

Ulaz je slobodan, a izložba ostaje otvorena do 5. prosinca 2019. godine.

Ove internetske stranice koriste kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.U redu