Hrvatski sveci i blaženici – Civitas Sacra
hr en

Hrvatski sveci i blaženici

Izložba Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu, akademske slikarice iz Splita s. Zdravke Milić, otvorena je u prostorima našeg Interpretacijskog centra u ponedjeljak, 31. srpnja 2023. godine. Izložbu je u prisutnosti autorice otvorio mons. Marinko Mlakić, generalni vikar Šibenske biskupije. Prigodnu riječi tom je prigodom održao Stanko Špoljarić, likovni kritičar, a s. Blaga Bunčuga u ime sestara milosrdnica pozdravila je okupljene.

U glazbenom dijelu nastupio je Zbor sestara milosrdnica provincije Navještenja Gospodnjega iz Splita pod ravnanjem s. Mirte Škopljanac Mačina, a program je vodio mons. Antun Sente, ml., rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu koji je i organizator izložbe.

O autorici
Sestra Zdravka Spomenka Milić članica je Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog, Provincije Naviještenja Gospodinova – Split. Rođena je 1. studenog 1971. godine. Osnovno školovanje i školu likovnih umjetnosti završava u Splitu, a 2000. godine diplomirala je slikarstvo na Accademia delle Belle Arti u Rimu u klasi prof. Itala Palumba Scelze. Članica je Hrvatske udruge likovnih umjetnika od 2001. godine. Živi i radi u Splitu. Od 2001. imala je velik broj nacionalnih i međunarodnih izložbi, te je u tom vremenu realizirala velik broj mozaika, vitraja, tabernakula, oltara, ambona i drugih elemenata liturgijskog prostora u mnogim crkvama u Hrvatskoj i inozemstvu.

O projektu
„Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ projekt je godišnjih ciklusa izložbi na temu svetaca i blaženika koji je nastao, prije 15 godina, kao plod suradnje Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“, na čelu s dr. sc. Tanjom Baran i Galerije Laudato. Od 2019. godine organizator izložbe je Galerija „Martin Borković“ Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu, odnosno rektor svetišta mons. Antun Sente, a suorganizator Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“.

Izložba ostaje otvorena do 31. kolovoza, a ulaz je slobodan.

Ove internetske stranice koriste kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.U redu