Grga Antunac u svjetlu novih saznanja – Civitas Sacra
hr en

Grga Antunac u svjetlu novih saznanja

U četvrtak, 14.12.2023. u prostoru multimedijalne dvorane održan je dio dvodnevnog znanstvenog skupa pod nazivom: ”Grga Antunac u svjetlu novih saznanja”.
Organizator skupa je Muzej grada Šibenika u suradnji s Odjelom za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru.

Znanstveni skup realiziran je uz financijsku potporu Grada Šibenika i Ministarstva kulture i medija. U ime Grada Šibenika uzvanicima se obratio Paško Rakić, u ime šibenske biskupije otac biskup mons. Tomislav Rogić, te Meri Zornija u ime Sveučilišta u Zadru.

Ravnatelj Muzeja grada Šibenika, Željko Krnčević naglasio je važnost ovog umjetnika ne samo za grad Šibenik već i za širu javnost, budući da je riječ o vrsnom umjetniku hrvatske moderne, a u Šibeniku najpoznatiji po izradi velikih brončanih vratnica na bočnom i zapadnom portalu katedrale sv. Jakova.
Sam skup otvorio je unuk Grge Antunca Saša Sladoljev koji je s uzvanicima podijelio svoja sjećanja na djeda te se zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji ovog skupa.
Organizatorica skupa, povjesničarka umjetnosti te kustosica Muzeja grada Šibenika, Anita Travčić naglasila je kako do sada nije bio napisan ni jedan znanstveni članak o Grgi Antuncu te se zahvalila Nataši Sladoljev Antunac, kćeri pokojnog umjetnika na svesrdnoj pomoći oko organizacije.

Devet stručnjaka, uglavnom povjesničari umjetnosti obradili su opus Grge Antunca na različite načine, njegovo umjetničko stvaralaštvo te odnos i suradnju s kolegama i velikanima hrvatske moderne kao što su Ivan Meštrović i Antun Augustinčić.

Foto: Muzej grada Šibenika, Civitas Sacra

Ove internetske stranice koriste kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.U redu