Darovi Duha Svetoga – Civitas Sacra
hr en

Darovi Duha Svetoga

U ponedjeljak, 5. srpnja, otvorena je prodajna izložba mozaika akademskog slikara Luke Petrača pod nazivom ”Darovi Duha Svetoga” u prostoru galerije ”Sv. Nikole Tavelića” unutar Interpretacijskog centra ”Civitas Sacra”.

“𝗣𝗹𝗼𝗱 𝗷𝗲 𝗽𝗮𝗸 𝗗𝘂𝗵𝗮: 𝗹𝗷𝘂𝗯𝗮𝘃, 𝗿𝗮𝗱𝗼𝘀𝘁, 𝗺𝗶𝗿, 𝘃𝗲𝗹𝗶𝗸𝗼𝗱𝘂š𝗻𝗼𝘀𝘁, 𝘂𝘀𝗹𝘂ž𝗻𝗼𝘀𝘁, 𝗱𝗼𝗯𝗿𝗼𝘁𝗮, 𝘃𝗷𝗲𝗿𝗻𝗼𝘀𝘁, 𝗯𝗹𝗮𝗴𝗼𝘀𝘁, 𝘂𝘇𝗱𝗿ž𝗹𝗷𝗶𝘃𝗼𝘀𝘁.” 𝗚𝗮𝗹 𝟱, 𝟮𝟮-𝟮𝟯

Ovih devet plodova Duha Svetoga označava devet darova osobi ili zajednici koja živi u skladu s Duhom Svetim, a vođen upravo tim Duhom umjetnik Luka Petrač u realističnoj maniri mozaikom prikazuje plodove Duha Svetoga kroz različito interpretiranu golubicu, najprepoznatljiviji znak Duha.
Osim što su radovi inspirirani plodovima Duha Svetoga oni su na neki način i produkt tih plodova.
Želeći u mozaiku predstaviti devet plodova Duha Svetoga, Petrač poseže za svim pristupačnim mu bojama kamena. Dok staklo i zlato koje umjetnik također inkorporira u svoje mozaike dolaze već usitnjeni i oblikovani, kamen je potrebno razlomiti i pripitomiti kako bi se od njega moglo stvarati u ovom rijetko zastupljenom mediju. Za razliku od stakla kamen je blažih nijansi, nema gorljivost i snažnu izražajnost boje stakla. Njegovi su tonovi prigušeniji i skromniji. Ipak, Petrač strpljivo jednu uz drugu slaže te ugasle boje kako bi na kraju dobio, uz samo nekoliko ubačenih stakalaca, rapsodiju određenih nijansi kamena.

Luka Petrač rođen je 1980. godine u Zagrebu. Godine 2001. diplomirao je na Učiteljskoj akademiji u Zagrebu, a 2006. na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu u klasi prof. N. Arbanas.
Do sada je izlagao na trinaest samostalnih izložbi i dvadesetak skupnih izložbi u domovini i inozemstvu (Zagreb, Pazin, Split, Opatija, Bratislava, Beč, Krakow, Bari, Johanesburg, Skopje, Juangriego…). Autor je četiri slikovnice (Isusu za rođendan, Pjesma stvorova, Križni put i Nogometna bajka). Osim slikovnica likovno je opremio šest knjiga. Sveučilišni je profesor zaposlen na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu, te član Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Matice hrvatske.

Izložba ostaje otvorena do 31. srpnja, a ulaz je slobodan.

Ove internetske stranice koriste kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.U redu