Civitas Sacra otvorio svoja vrata – Civitas Sacra
hr en

Civitas Sacra otvorio svoja vrata

Nakon 32 mjeseca, koliko je prošlo od prijave projekta pa do same realizacije istoga, 13. svibnja 2019. godine svečano je otvoren i blagoslovljen interpretacijski centar katedrale svetog Jakova „Civitas Sacra“. Među brojnim uzvanicima i gostima bili su umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas, dubrovački biskup Mate Uzinić, otpravnik poslova nuncijature u Republici Hrvatskoj mons. Janusz Stanislaw Blachowiak, generalni vikar Zadarske nadbiskupije mons. Josip Lenkić. Interpretacijski centar blagoslovio je šibenski biskup Tomislav Rogić.

Na svečanosti nazočili su i predstavnici državnih i lokalnih vlasti: premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, saborski zastupnik Hrvoje Zekanović, župan Šibensko kninske županije Goran Pauk i gradonačelnik grada Šibenika Željko Burić.

 

Na početku programa otvorenja i blagoslova prigodno se obratio generalni vikar Šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić. Ukazao je kako je centar uređen s ciljem da predstavi katedralu u svoj njezinoj umjetničkoj i duhovnoj ljepoti.

–Sama vizura našega grada Šibenika, osobito kada ga promatramo s druge strane Kanala, s katedralom koja se u gotovo nestvarnoj ljepoti izdiže iznad svih drugih kuća i palača, pruža nam dojmljivu sliku kršćanske kulture. Vidimo sveti grad (Civitas Sacra) koji svojim izgledom svjedoči: čovjekov duh od Boga izvire i u Bogu se pronalazi. Zato je Bog u njegovu središtu. Vjerujemo da će ova zbirka (Civitas Sacra) svima koji posjete naš grad pružiti dobar uvid u bogatstvo naše kulture, u posvećenost naše hrvatske duše, ali da će i nama samima biti jednako tako snažan podsjetnik da znamo tko smo, što nas je kroz povijest vodilo, hrabrilo, tješilo i očuvalo te nas poučiti kako svoju kulturu graditi dalje i prenijeti budućim naraštajima – poručio je mons. Mlakić.

 

Nakon generalnog vikara, uslijedio je govor šibenskog gradonačelnika koji je istaknuo kako je Šibenik poseban na nekoliko načina; u prvom redu, zato što je Šibenik najstariji samorodni hrvatski grad, te grad koji na svom području ima dva nacionalna parka i dva UNESCO-va spomenika. Gradonačelnik je posebno naglasio  kako je grad  svoju prepoznatljivost i imidž počeo intenzivno mijenjati zadnjih pet, šest godina.

-Ovaj trg, Medulić je presjek svega što se događa u gradu. Nedavno je palača Marenzi bila ruševina, a sada je hotel. Nedavno je palača Divnić bila zapuštena, a sada je isto hotel. Isto tako, ne tako davno poslovni objekti su bili ruševine, a palača Galbiani bila je zapušten prostor, a u ovom trenutku zahvaljujući europskom novcu i europskoj orijentiranosti države i Vlade, mi smo na trgu Medulić koji u ovom trenutku ima sto zaposlenih. Na malom trgu obnavljajući povijest i ističući svoj nacionalni ponos osigurali smo egzistenciju mladim ljudima – poručio je okupljenima gradonačelnik Burić.

 

Biskup Rogić istaknuo je kako je završen projekt koji je od velikog značaja za naš grad, Biskupiju pa i šire.

– Protekla 32 mjeseca na ovom mjestu stvarala se jedna cijela epopeja susreta dogovora, rješavanja problema, bila je to jedna prava drama kako će sve na kraju uspjeti. Projekt je prijavljen u siječnju 2016. godine, a na dan sv. Jakova , 25. srpnja 2016. prihvaćen je. U sklopu projekta restaurirano je više od 90 različitih umjetnina i ostali sadržaji u katedrali i gradu te oznake koje upućuju prema palači novog interpretacijskog centra. Svim partnerima i izvođačima radova hvala – kazao je biskup Rogić nakon čega su uslijedili molitva i blagoslov centra te obilazak centra.

Prigodno se obratio i premijer Andrej Plenković. – Bitno je da koristeći EU fondove Hrvatska obnavlja sakralnu baštinu. Napravili smo iskorak koji se na početku korištenja europskih sredstava činio zahtjevan, ali Šibenik je od danas bogatiji za veliku kulturnu ponudu, učinili ste da vam grad bude bolje brendiran i prepoznat kao važno kulturno središte Hrvatske – kazao je premijer Plenković.

 

U prizemlju Centra nalazi se recepcija i suvenirnica, galerijski prostor za povremene izložbe te dvorana za skupove i konferencije. Na međukatu, prvom i drugom katu uređen je likovni postav s restauriranim umjetninama iz bogate riznice Šibenske biskupije, među kojima se izdvajaju djela Jurja Dalmatinca, Nikole Firentinca, Nikole Vladanova, Blaža Jurja Trogiranina, Jurja Petrovića. Također, posjetitelji će moći vidjeti bogatu riznicu liturgijskog ruha, liturgijskog posuđa, matrikule, misale i evanđelistar iz 11. stoljeća. Posjetitelji će imati priliku vidjeti ugovor koji je Juraj Dalmatinac potpisao prilikom početka rada na katedrali, kao i zrno koje je oštetilo kupolu katedrale prilikom napada JNA u rujnu 1991. Likovni postav je obogaćen nizom
interpretacijskih elemenata koji su obrađeni najsuvremenijim tehnologijama. Na posljednjem katu Interpretacijskog centra bit će smješten restoran.

Važno je napomenuti da projekt ”Civitas Sacra”, osim zaštite i valorizacije kulturne baštine katedrale sv. Jakova i palače Galbiani, nastoji unaprijediti turističku ponudu Šibenika koji se tako još snažnije pozicionira kao značajna europska kulturna destinacija, a važno je reći da je otvorenjem Interpretacijskog centra ”Civitas Sacra” direktno zaposleno 18 osoba, koje rade u samom centru, suvenirnici i restoranu.

Provedba projekta CIVITAS SACRA započela je 15. rujna 2016. godine potpisom ugovora između Šibenske biskupije i partnera na projektu Grada Šibenika, TZ Grada Šibenika i Mihovil d.o.o. s Ministarstvom regionalnog razvoja i europskih fondova te SAFU, kao provedbenim tijelom. Osim samih građevinskih radova rekonstrukcije i opremanja devastirane palače Galbiani, na koji se odnosi većina provedenih nabava, izgrađen je novi dječji park, restaurirano je 80-tak umjetnina, nabavljene su nove klupe u Šibenskoj katedrali, izabran originalni suvenir te je proveden niz edukativnih i promotivnih aktivnosti za turističke djelatnike i lokalne obrtnike kako bi se kulturna baština i duhovnost Šibenika što
bolje prezentirala domaćoj i inozemnoj javnosti.
Ovaj projekt sufinanciran je sredstvima Europske unije i Republike Hrvatske u ukupnom iznosu od 36.380.859,94 HRK, od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano 30.911.978,68 HRK, a ostatak sredstava su osigurali, većim dijelom Šibenska biskupija i ostali partneri na projektu.

Ove internetske stranice koriste kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.U redu